Яценюк повинен укласти з фармацевтами «соціальний договір» - економіст

Ответить
News
Сообщения: 2113
Зарегистрирован: 10 июн 2014 20:49

Яценюк повинен укласти з фармацевтами «соціальний договір» - економіст

Сообщение News » 23 авг 2014 00:05

Яценюк повинен укласти з фармацевтами «соціальний договір» - економіст

Іншого шляху спробувати знизити ціни на ліки, окрім як домовлятись з імпортерами ліків та аптечними мережами, у прем’єр-міністра України немає. Про це в коментарі УНН сказав директор центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України Олег Устенко, коментуючи заяву Яценюка на минулому засіданні уряду щодо непомірно високих цін на імпортні ліки в Україні.
“Сьогодні можна намагатись контролювати ціни на ліки, зменшуючи їх, але є ринкові засади функціонування будь-яких ринків, в тому числі ринка фармацевтичної продукції, який є приватним ринком. Втручання в приватну діяльність є неприпустимою з боку держави, яка має створювати правила на ринку. Тим паче, головна похідна від регулювання — це перетік капіталу від одного ринку до іншого. Хто стане займатись ринком, який дає мало відсотків дохідності? Бізнесмени почнуть вкладати в інші ринки, які дають можливість отримувати більший дохід”, — каже експерт.
“Вважаю, що з цієї ситуації можна вийти, лише уклавши так званий „соціальний договір“ між імпортерами медичних препаратів та державо. З одного боку цей договір має підписати прем’єр, з іншого — представники асоціацій фармацевтичних компаній, асоціацій фармацевтів. Такий договір може бути підписаний з конкретним терміном дії, на конкретний період часу, де прописати, що на цей час прибутковість на імпортовані ліки не може перевищувати стільки-то відсотків”, — сказав він.
Устенко нагадав, що у колишнього прем’єр-міністра Микола Азарова також були намагання регулювати ціни на товари, і застерігає Яценюка йти таким самим шляхом.
“Арсеній Яценюк може застосувати механізм Антимонопольного комітету, який має довести, що є певний зговір імпортерів. А це буде вкрай важко довести в короткій проміжок часу”, — додав він.
Напередодні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав аптечні мережі та імпортерів знизити ціни на ліки. Нагадаємо також, на початку цього місяця прем'єр заявив, що з метою стабілізації цін на ліки уряд напрацював комплекс заходів.
З1 квітня ц.р. всі медичні вироби, які ввозяться на територію України, будуть оподатковуватися за ставкою у 7%.
Додамо також, нещодавно стало відомо, що у зв'язку з цим український уряд на 2 місяці відтермінував усі перевірки суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються роздрібною торгівлею медикаментів.

Ответить

Вернуться в «Государственное регулирование»